Zasady serwowania napoi i przekąsek w trakcie konferencji
Konferencje oraz wszelkie spotkania zawodowe są podstawą w każdym biznesie. Rozmowy na różne tematy wymagają oczywiście szczególnej atmosfery, a także zaangażowania ze strony uczestników. Warto jednak pomyśleć, że ludzie, prowadzący konwersację, mogą też zgłodnieć. Podczas długich przemówień zasycha też w gardle. Z tego powodu praktykuje się serwowanie różnego rodzaju przekąsek oraz napojów. Zwyczaj ten musi być przeprowadzany zgodnie z zasadami etykiety biznesowej.
Ostatnio stawia się przede wszystkim elegancję, która wyklucza używanie plastikowych butelek oraz kubeczków. Nie przynosi się też soków w kartonach. Teraz, zgodnie z dobrym smakiem, używa się głównie szkła – dobrze widziane są więc butelki i szklanki do drinków. Stosuje się także karafki, do których uprzednio nalewa się wodę lub inny napój. Przekąski powinny być lekkie, niewielkie, by włącznie zaspokoić głód. Zarówno jedzenie, jak i picie, powinno stać na osobnym stole, usytuowanym gdzieś z boku.
W spotkaniu trzeba przewidzieć przerwę, podczas której właśnie będzie można posilić się i ugasić pragnienie.